АТ «Криворізька теплоцентраль» інформує своїх споживачів

01.05.2021 набрав чинності Закон України від 03.12.2020 №1060 «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг» (далі по тексту – Закон).

Законом запроваджені публічні договори про надання послуг з постачання теплової енергії.

01.10.2021 року на сайті АТ «Криворізька теплоцентраль» опубліковано текст публічного договору приєднання про надання послуги з постачання теплової енергії.

Згідно положень Закону, договори приєднання будуть вважати укладеними, якщо протягом 30 днів з дня опублікування тексту договору на офіційному веб-сайті підприємства співвласники багатоквартирного будинку не прийняли рішення про вибір моделі договірних відносин та не уклали відповідний договір з виконавцем комунальної послуги.

Тобто, з 01.11.2021 року договір приєднання про надання послуги з постачання теплової енергії вважається укладеним зі споживачами, які не прийняли рішення про вибір моделі договірних відносин та не уклали відповідний договір з виконавцем комунальної послуги.

За такою моделлю договірних відносин плата виконавцю комунальної послуги складається з плати за послугу постачання теплової енергії та плати за абонентське обслуговування. При цьому відмова споживача (іншої особи, яка відповідно до договору або закону укладає такий договір в інтересах споживача) від укладення договору з виконавцем комунальної послуги не звільняє його від обов'язку оплати фактично спожитої комунальної послуги, наданої таким виконавцем.

Абонентська плата, згідно Закону України «Про житлово-комунальні послуги», це платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором для відшкодування витрат виконавця, пов’язаних з укладанням договору про надання комунальної послуги та здійснення розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами.

Плата за послугу з постачання теплової енергії – це плата за теплову енергію, яка використана на опалення житлового будинку, згідно показників комерційного вузла обліку теплової енергії.

Розподіл теплової енергії у будинку здійснюється відповідно до Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, затвердженої наказом Мінрегіоном від 22.11.2018 № 315, зареєстрованим в Мін’юсті 28.12.2018 за № 1502/32954 (далі по тексту – Методика № 315).

Згідно Методики № 315 споживачам, квартири яких обладнані автономним опаленням, здійснюється нарахування за функціонування внутрішньобудинкової системи опалення та за опалення місць загального користування.

У житлових будинках, де відсутній комерційний вузол обліку теплової енергії, нарахування за послугу з постачання теплової енергії до набрання чинності Методики розподілу теплової енергії здійснюється за максимальним тепловим навантаженням будинку з урахуванням фактичної кількості годин постачання теплової енергії та фактичної середньомісячної температури зовнішнього повітря.

За листопад 2021 року у платіжках споживачів з’явились дві нові назви послуг: плата за абонентське обслуговування, яка складає 7,01 або 7,69 грн на особовий рахунок та плата за послугу постачання теплової енергії (нарахування по будинковому лічильнику).

На особових рахунках споживачів, у яких є переплата за опалення по лічильнику або опалення, у грудні 2021 року та січні 2022 року, сплачені кошти будуть перенесені на діючу послугу з постачання теплової енергії.